Inom Feng shui står den svarta färgen för mystik, för elementet vatten, för känslor. För det dolda och okända. För sensualism. Svart ger spänning och kan vara det som lyfter en inredning. Svart är en färg som är fantastisk att ha i bakgrunden och för att framhäva något. Ljus, till exempel. På en alldeles svart yta syns en liten vit prick väldigt, väldigt väl. Jag skulle tro att det är därför jag älskar svart. Det får ljuset att synas ännu tydligare. Älskade ljus.

Älskade svärta

Kontrasten som inte bara har en effekt i inredning, utan också i livet, hur skulle vi kunna leva utan den? Vi hittar ett djup och stillhet i svärtan. Vi hittar lättnad och luft i ljuset. Vi utforskar och upptäcker. Sorterar. Svart eller vitt. Mörkt eller ljust? Stilla eller rörelse? Inte för att förringa gråskalan eller andra färger. Men för att känna och veta skillnad. Med kontraster kan vi förenkla och se klarare. Skilja åt och välja. Höja vår vibration.

Genom att känna mig själv vet jag när jag är i det svarta och då kan jag välja att lyfta mig själv ur det. Välja ljusare. Byta frekvens.

Om vi förnekar det svarta, blundar för det, går vi miste om insikter som kan läka oss och ta oss vidare. Det finns alltid kontraster att uppleva och som får oss att uppskatta alternativen.

För mig är svart inte alls samma som hemskt. Svart är en väg till att lära känna mig själv. Svart är inte farlig ondska eller tristess. Det är en väg till ljus. Vi kan hitta det ljusa genom att känna det svarta. Det svarta har en plats där det hör hemma, liksom allt annat har en plats.

Svart är en väg till att lära känna mig själv

Ja, för mycket svart kan vara deprimerande och man får vara sparsam om man tänker använda svart i sin inredning. Men å, kontrasten. Insikter. Glädjen över ljuset.

Kära svart, utan dig skulle jag tappa bort mig själv.

”Var inte rädd för mörkret, ty ljuset vilar där. Vi ser ju inga stjärnor, där intet mörker är”
från Eriks Blombergs dikt Var inte rädd för mörkret