Candelaria Contemporary Sofa by AD HOC

En vrå för vila behöver inte vara särskilt stor. Min egen är ganska liten. Det är en futon i mitt arbetsrum, en madrass, helt enkelt. Det är på den jag mediterar varje morgon och det är på den jag gör min yoga nidra. Jag har också en filt, en kudde jag sitter på och ett yogabolster. Och det ligger alltid en sjal där. Den är skön att svepa om axlarna när jag sitter still.

Jag ser till att skrivbordet är fritt från papper och prylar så det känns lugnt, och så att jag inte ser sådant som jag förknippar med jobb, så jag slipper tänka jobbtankar. Istället tänder jag ett ljus och ställer dit. Sedan är min vrå för vila klar.

Fundera på om du vill ha en egen plats för vila i ditt hem. En vacker, mysig eller härlig plats som bjuder in till en stunds lugn och ro. En plats där du får pausa och hämta ny kraft. Var skulle den kunna vara?

Om du vill kan du ta till några Feng Shui-metoder för att få din vrå att verkligen ska ge dig det du vill ha. Feng shui är en flera tusen år gammal österländsk lära som handlar om att skapa vackra och hållbara miljöer som är bra för oss. Den säger att färger, former och material påverkar oss och livet. Placeringen av möbler och andra saker kan avgöra om ett rum känns harmoniskt eller inte. Och vill man gå ännu djupare har också årstiderna och väderstreck sin inverkan på hur vi mår.

Den som har kunskap om Feng shui kan med hjälp av färger, former, symboler och placering av föremål se till att hemmet hjälper till att nå ens mål och drömmar.

Oftast känns det behagligt i rum där det är välstädat och ljust och där det inte är för mycket prylar framme. Det ger ett inre lugn.

Vill du skapa en vrå för vila i ditt hem är steg ett att rensa bland saker där och bara behålla sådant du tycker om och använder.

Steg två är att göra rent -vädra, dammsuga, torka golv och andra ytor.

Efter det är det dags att bestämma dig för vad du vill ha i din vrå för vila. Ett tips att ha med sig är att mjuka former ger lugn medan raka linjer och skarpa former stressar oss.

När du funderar på färger så ha gärna i åtanke att exempelvis rött eldar upp oss medan beige kulörer – tänk olika hudtoner – känns avslappnande.

Vad mer vill du ha i din vrå?

Gärna naturmaterial om det är möjligt. Det ger en skön känsla. Ett levande ljus skapar stämning och en vacker blomma skänker skönhet.

Och sen då? Ja, det är upp till dig. För som du märker får du inte tips på möbler, mattor eller prydnadssaker. Varför det? undrar du kanske. Jo, för att ditt hem ska kännas som du. Du ska känna dig hemma i ditt hem och du ska känna dig bekväm i din vrå för vila. Eftersom vi alla är olika och tycker om olika saker behöver du själv känna efter vad som passar just dig.

Vill du att din vrå ska vara en plats där du kan lyssna på musik, läsa eller kanske handarbeta? Eller är den enbart till för att vila och meditera? Även det avgör förstås vad du vill ha där.

Var kan du hämta lugn och ro?